2010 m. vasario 2 d., antradienis

Nihau!

Kinija. Rasau po mazdaug 10 dienu nuo atvykimo i sia sali.
Po sunkiai praeitos sienos, ar gal geriau sakyti ilgo laukimo, prasivere stiklines durys ir pasitiko mus burys ciauskanciu moteru. norejo issikeisti Kip'sus, tiksliau yuan'us i kip'sus. nedaviau, nes neturejau ka, ar tai, ka turejau buvo suvenyrai ir neverti keitimo. Beje, kas sake, kad neimanoma kipsu ne laose issikeist?:) Formaliai tai jau buvo Laoso uzsienis.
Pirmas sustojimas kazkur ir pusvalandis maistui. Sesiese sovem i pirma pasitaikiusi restorana, kur gavom nuostabaus maisto, nuostabiausio nuo per visus praejusius tris menesius, plious su normalia kaina. Ir zalia arbata. Kaip issirinkom ko norejom? O gi baksnodamos i A4 dydzio lapo apacia,kur po angliska antraste "for our foreign guests" puikavosi keturios eilutes israitytos lotyniskom raidem (tuo tarpu visa kita mirguliavo hieroglifais, isskyrus skaicius). susimetem, kiek sugebejom, maisto bambukinemis lazdelemis (as pusiau rankom, pusiau lazdom kabliavau), gavom soka, kai radom vistos galva, patiekale 'rice and chicken', susimokejom juokinga suma (gerai nepamenu, bet apie 20-30 yuanuz 6) ir grizom i savo transporto priemone, kuria judejom tolyn.
Tolyn,kur sustojus siek tiek ilgiau, laukti savo prabangaus 'sleeper class bus'. kadangi didziausia patirtis pirmiausia pasieke per maista, stai jums dar viena istorija: medinis pintas apvalus stalas, su paruostais indais - saukstas,lazdeles, lekste, dubenelis, 'puodelis'arbatai (mano akimis ziurint mazesnis uz jau minetaji dubuo), stikline. viskas supakuota i plastika. Valgymo kultura - 'viskas bendra'. t.y. uzsisakai ko noretum, bet atnesa pakankamai didele lekste,vienam asmeniui ryskiai per daug esme, kad pasiimi i savo inda tai, ko nori. Zodziu, dalinies. sunkiau, jei skoniai totaliai skirias.
autike labai megavausi savo lova. kai pajudejom buvo jau suteme. vaziavom per dideli miesta su sviesom atsispindinciom ant upes vandens. buvo giedra naktis, tad as filmavau zvaigzdeta dangu. butu puiku tureti stiklines lubas miegamajame.:)
Isauso puikus sauletas, bet saltas, rytas. Mes Kuming. Kol visi galvojam, kad esam Yuxi, Michael sako, kad esam ne toj stoty. Kiek veliau paaiskejo, kad musu miesta, kuriame turejom islipti, pravaziavom pries pora valandu. Kadangi tai nebuvo musu kalte, o vairuotojo, kuris nepastebejo, kad 20 zmoniu neislipo is autobuso, greitai gavom kita, uz kuri nemokejom ir kuris nugabeno mus su manta i musu tiksla - Yuxi.
As gan ilga laika buvau panikoj, nes galvojau, kad cia bus salta, kaip Dharamshaloj ir sukau plana kaip reiks isgyvent. Pakites klimatas ir nuovargis (nors miegojau visa kelia kaip kudikis, galejau nuluzt 'cia ir dabar', tad ir miego troskimas pastiprino ispudi, kad 'salta'). Atvykus i viesbuti kiek atkutau - karstas puodas zalios arbatos, besildanti saule per langa ir zinia, kad yra karstas vanduo ir vonia, praskaidrino mano uzsalusia minti. Nors ir trauke prie zemes, bet isvariau i vieta, pavadinimu "hot springs". Isivaizdavau kazka egzotisko ir nusivyliau radus paprasta baseina ir salia jo keleta mazu, kur telpa apie 10 zmoniu. bet paskui patiko. tuose mazuose baseinukuose buvo karstas vanduo ateinantis is zemes gelmiu su visokiais mineralais - ale sveika. tai pasikaitinus pora kartu tame, pagrinde turskiaus dideliam baseine. ten nei per karsta, nei per salta, pats tas buvo. taip pat 'pasimegavau' vietine gerybe - zirniu ledais: isoreje smulkiai trinti zirniai su metom, viduje,kiek stambiau trinti zirniai, maisyti su spanguoliu uogiene. zodziu valgai saldyta saldzia zirniu kose. pabandyt verta, bet ne daugiau.
Vakare - "D.I. welcome party for DNS". Tikejaus isvysti zmones panasius i Indijos DI. bet sutikau visiskai kitokius - suprantancius ka ir kodel ir kaip daro, kalbancius angliskai ir turincius interesa i visus,ne tik i moteriskaja gimine. Toliau, kitomis dienomis buvo musu grupes susitikimai, aptarimai ir t.t., tas truko keleta dienu ir tada pradejom projektus su vaikais. As buvau "Eglish Club", darem ten visokius zaidimus, diskutavom ivairiom temom. Kas dziugino labiausiai, kad po keleto dienu bendravimo dauguma vaiku 'persilauze' ir pradejo kalbet angliskai, nes kinijoj jie to nesimoko, nes ner kas moko, tuo tarpu gramatikos zinio geros, zodynas platus.
Siuo metu randuos 'kaime' Anyue. kinijos mastais tai kaimas, bet apskritai tai nepanasu, tad labai smarkiai teko nusivilt siandien. nes musu uzduotis kaip ir pagyvent kaime, o cia pardes, kavines ir t.t. smoke. na bus matyt kaip seksis toliau. beje, kaip pastebejot, sugebejau prisijungt prie savo blogo cia, kinijoj. jis, kaip ir fb uzblokuotas. ir visai nepastebejau, kad nieko jus apie bangladesa, laosa ir tailanda nezinot! laikas labai greit prabego.
siam kartui tiek ziniu!

1 komentaras:

  1. puiku girdet svieziu ziniu, Monai! keista, kad galejai prie blogo prisijungt, nes gi sakei uzblokuotas. bet gal atjaute Kinijos vyriausybe tave ir tavo draugus, norincius info is Mono karalystes ir atblokavo tam kartui :)
    oh yeah darlin, menesis grait praskris ir susimatysim cia Maas erdvej. Maas eroj :) bus ir graitis ir garsas.
    sekmes ir megaukis akimirkom zavingom!

    AtsakytiPanaikinti